O trampolínách je mezi lidmi rozšířeno poměrně mnoho informací, které se zabývají zejména zdravotními benefity, jako je podpora krevního oběhu, imunitního systému a dobré nálady. Některé informace se z Internetu zas tak často nedozvíte:

Skákání je velmi náročné – když pozorujete cvičence na trampolínách, vypadá to jako zdánlivě snadný pohyb, podobně, jako se gymnasta pohybuje na kruzích. Člověk, který nikdy na trampolíně neskákal, se může domnívat, že se na ní může takto pohybovat třeba půl hodiny, ale to je hluboký omyl. Dynamické skákání se podobá atletickému sprintu a již po pěti minutách budete vysílení natolik, že si budete muset dát pauzu. Pokud jste začátečníci, začínejte opravdu pozvolna a pomalu a tréninkové dávky přidávejte se zdravým selským rozumem.

zahradní trampolína

Je to zbraň proti stresumalá trampolína není jen náčiní pro zlepšení fyzické kondice a posílení svalstva, jde o velmi účinný antistresový prostředek. Výhodné je mít trampolínu doma na zahradě, kam máte přístup po celý rok, a máte-li možnost, lze trampolíny menších průměrů kolem 100 cm mít umístěné i v interiéru.

trampolína s ochrannou sítí

Komplexní posilovna – zátěž dolních končetin je tak velká, že ji lze přezdívat komplexní posilovnou. Kromě toho posilujete i partie zádové a břišní a také svaly horních končetin včetně ramen. Na co se však občas zapomíná, jsou chodidla. Při skákání naboso se totiž výrazně formuje podélná i příčná klenba, a tento pohyb je výborný jak pro prevenci, tak i pro léčbu tohoto nepříjemného a nevzhledného defektu.

Endorfiny – o dobré náladě a vlivu na psychiku jsme se již v úvodu článku zmínili. Tu způsobují zejména uvolněné endorfiny do krevního oběhu, které se vyplavují vždy, pokud provozujeme přiměřený pohyb. Pohyb je tedy důležitý nejen pro udržení potřebné fyzické kondice, ale i pro budování a udržení zdravého životního stylu.