Rubriky
Domov

6 druhů bylin, které musíte mít

Pěstování vlastních bylin má nejednu výhodu. Byliny jsou na pěstování nenáročné a postačí vám k tomu klidně i parapet v kuchyni. Tak budete mít vždy při ruce čerstvý zdroj vitaminů a bylinky váš interiér zpestří a krásně provoní. Váš jídelníček obohatí o nové chutě a navíc můžete mít bylinky v domácnosti po celý rok!

Semena bylin si můžete zakoupit v zahradnictví nebo marketech. Byliny nejlépe sázejte do hliněných květináčů a umístěte tak, aby měly dostatek světla. Zalévat je můžete klidně každý den, ale nepřelévat, aby neuhnily kořínky. Pokud se vašim rostlinám bude dařit, je dobré je přesazovat do větších truhlíků či květináčů. Druhů bylinek je spousta, takže jejich pěstování musíte přizpůsobit hlavně vaší chuti. Pojďme se podívat na šest nejzákladnějších bylin, které by neměly chybět v žádné kuchyni.

Bazalka
Bazalku známe z italské kuchyně. Výborně se hodí na těstoviny či do salátů. Také se dá použít na pesto spolu s kvalitním olivovým olejem. Bazalka podporuje trávení, působí proti stresu a má desinfekční účinky.

Majoránka
V české kuchyni je majoránka neodmyslitelnou součástí. A co teprve ta čerstvá! Co by to bylo za bramboračku nebo bramboráky bez majoránky? Můžete ji také nasušit a používat sušenou jako koření nebo pro přípravu čaje, který pomáhá při nachlazení.

Oregáno (Dobromysl)
Oregáno je velmi nenáročná bylina, která se vám může rozrůst do výšky až půl metru. Dá se použít jako koření zejména na pizzu, do salátů i do zeleninových směsí.

Petržel
Další typická bylinka pro českou kuchyni. Je výborná v polévkách, salátech a vůbec, petržel se hodí do každého jídla. Je velmi prospěšná na cévní systém.

Rozmarýn
Rozmarýn je silně aromatickou bylinou, která dodá vašemu jídlu skvělou chuť. Používá se na pečené brambory, maso – zejména ryby, těstoviny, omáčky apod. Výborný je také sušený, sami si z něj můžete namíchat směs provensálského koření.

Máta
Čerstvá máta udělá radost jak v létě, tak v zimě. Je výborným pomocníkem k dochucení ledové vody spolu s citronem a v zimních dnech je ideální pro přípravu čaje. 

Pokud vám některá z bylinek nevyhovuje, stále je tu nespočet možností, čím ji nahradit. Pokud máte dostatek místa u okna, můžete si například vypěstovat jednoletou řeřichu nebo koriandr, pažitku, jako alternativa máty se nabízí meduňka, šalvěj a další.