Zkuste sami sobě položit všetečnou otázku: „Kolik času v průběhu týdne trávíte pobytem v přírodě?“ Jak často chodíte do lesa, na louku, mezi kvetoucí rostliny, tedy zkrátka někam, kde je klid, a kde na vás působí přirozené prostředí.

Uvažovali jste někdy nad tím, odstěhovat se z města na venkov a pořídit si tu docela skromný příbytek, buď dřevostavbu chatovou nebo mobilní, anebo menší zděný domek, ovšem s větší parcelou, kde lze pěstovat okrasné i užitkové rostliny? Možná se vám to zdá naivní a příliš dětinské, ale zrovna z dětí bychom si měli brát příklad, protože ty dobře intuitivně vnímají, co nám prospívá, a co ne. Městský hluk, chaos, silný provoz a stresové situace to rozhodně nebudou.

kočka na pergole

Pokud se nad tím zamyslíte více do hloubky, zjistíte, že vlastně toho k životu příliš mnoho nepotřebujeme. Obytné vnitřní prostory mohou být menší a skromnější, http://www.hybrid.cz/mars-base-camp-lidska-mise-na-orbitu-marsu zato bychom však neměli šetřit na venkovním prostředí. Naše zahrada by měla být prostorná a zároveň útulná, atraktivní na pohled i praktická, co se týče zemědělských plodin. Není nad to vypěstovat si tu vlastní hlávkový salát, ředkvičky, rajčata, okurky, červenou řepu a mrkev.

dřevěná pergola

Součástí zahrady by se mohl stát i vhodný přístřešek. Cokoli částečně nebo zcela zastřešeného, jako jsou dřevěné pergoly, altán, garážové stání pro auto anebo zastřešená terasa. Pod pergolou a v altánu máte možnost nejen posedět s přáteli u kávy, ale můžete tu i servírovat oběd, rozložit papírovou mapu a naplánovat výlet, zahrát si tu s dětmi pexeso anebo sem vzít počítač s připojením k Internetu a objednat si odtud nějaké zboží.

Co dokáže ionizovaný vzduch – nezapomínejte také na to, že zahrada je prostředí, kde na nás působí záporné ionty, které regenerují a omlazují buňky a cítíme se pak svěží a plni energie. Rozhodně mnohem lépe, než v kanceláři s vydýchaným vzduchem, zapnutou kopírkou a elektrosmogem z počítačů ode všech dvaceti kolegů na jednom pracovišti.