Jedním ze strašáků současnosti se stal pojem „vysoká hladina cholesterolu v krvi“. Dříve to byl problém především starší generace a mladí se tím téměř nezabývali. Dnes s vysokou hladinou cholesterolu bojují dokonce i malé děti. Podle odborníků je až sedmdesát procent lidí, kteří nemají tu správnou hladinu. Určitě není vhodné tento stav podceňovat, protože může mít za následek nemoci srdce a cév. A ty mohou být i smrtelné. Náš organismus tuto látku potřebuje, ale pouze v omezeném množství. Cholesterol získává naše tělo dvojím způsobem.
tukové potraviny

1.     Přijímáme ho potravou.
2.     Naše tělo si ho dokáže přirozeně vytvořit.
Jak si tedy udržet tu správnou hladinu? Pochopitelně, že k tomu velkou měrou přispívá strava. Naše tělo určitě uvítá dostatek ovoce a zeleniny. Kromě toho je potřeba dostatečný přísun vlákniny, kterou najdeme například v luštěninách.
–         hrách
–         fazole
–         čočka
–         sója
–         cizrna.
Právě luštěniny obsahují vlákninu rozpustnou i nerozpustnou, která povzbuzuje správnou činnost střev. Je tedy prevencí i proti zácpám a rakovině tlustého střeva. Vláknina prospívá i tím, že na sebe cholesterol váže a tím napomáhá jeho regulaci v těle.
chřest a brambory
HODNÝ A ZLÝ CHOLESTEROL
Odborníci zjistili, že velkou roli hraje strava už v dětském věku. Už kolem desátého roku věku dítěte se mohou objevit první problémy, spojené právě s vysokou hladinou cholesterolu. Pak s tímto problémem bude dítě bojovat po celý život. Cholesterol se rozeznává z laického hlediska na ten „hodný“ a „zlý“.
·        Hodný HDL cholesterol má za úkol dopravu cholesterolu z jater do krve a tím chrání cévy před jeho usazováním.
·        Zlý LDL cholesterol mu to kazí tím, že usazuje tuky na stěnách cév.
Tuky v krvi mohou zvyšovat i sladkosti. Jestliže bez nich nemůžete být, raději než levnou náhražku čokolády, volte kvalitu. Kvalitní čokoláda s vysokým podílem kakaa určitě bude dobou volbou.