Nasypte všechna semínka na rovnou plochu, kde snadno odhalíte všechny poškozené, plesnivé, načernalé a podobně defektní kusy. Ty pochopitelně odstraňte. Následně zdravé plody propláchněte ve vlažné vodě v cedníku a nasypte je do nakličovací sklenice https://www.nakliceno.cz/misky-a-sklenice-na-kliceni/.
Do sklenice se semínky nalijte vlažnou vodu tak, aby její objem tvořil zhruba tři čtvrtiny celkového objemu nádoby. Tuto činnost provádějte večer. Nechte semínka takto namočená přes noc po dobu, jaká je uvedena pěstitelem na obalu pro každý jednotlivý druh. Například fazole mungo a adzuki a hrách (celý, nikoli půlený) máčíme 10 – 12 hodin, čočka stačí jen 4 – 6 hodin. Vodu pak po skončení namáčení můžete využít na zalévání květin.
obložený sendvič
Poté obsah nádoby důkladně propláchněte vlažnou vodou, sklenici otočte víčkem dolů a lehce s ní protřepejte, aby přebytečná voda vytekla. Následně ji vložte do stojánku z ocelového drátu tak, aby stála v šikmé poloze, tím steče zbytek vody do odkapávací misky. Vše pak umístěte na denní světlo, kam ovšem nezasahují přímé sluneční paprsky, teplota v místnosti by se měla pohybovat v rozmezí od 19 do 24 stupňů. Nepokládejte nádobku na radiátor ústředního topení.
Tento proplachovací proces opakujte každý den vždy ráno a navečer, případně podle teploty vzduchu v místnosti i častěji, podle toho, zda příliš rychle semínka uvnitř nevysychají.
První klíčky se začnou tvořit v závislosti na druhu plodů, obvykle až třetí den. Jestliže chcete sladší výhonky, konzumujte klíčky menší, ty delší jsou pak obvykle méně sladké, chuťově výraznější a ostřejší.
naklíčená řeřicha

Co všechno lze nechat vzejít

Teoreticky můžete procesu klíčení podrobit veškerá semena rostlin. Z praktického hlediska se pouze vyhýbejte velkým odrůdám fazolí, které jsou v syrovém stavu jedovaté, a dále ponechte stranou semena určená k osevu na záhon, ta bývají ošetřena jedovatým chemickým postřikem proti škůdcům.